ARHIVA - АРХИВА
Хармонија са окружењем
01.08.2015.

Хармонија  са окружењем

 

Научи  вештину!
Обрадуј
 родбину!
Сачувај животну средину!

Ово је једна од  примењених   наставних  метода у пракси
ОШ: „Вук Караџић“ Зрењанин.

                                 Изложба коју припремамо у циљу мотивације и проналажења пожељних  мерила вредности.

Ево  неке од идеја како кроз игру,  уметност и образовање,  стићи и до васпитних циљева.  Изложбу смо насловили  као слатки напитак 3 у 1.  С тим што се овде ради о васпитном деловању у раду са  децем.   Прво како би деца могла да својим радом обрадују родитеље,  да стекну поверење својих васпитача,  учитеља, наставника и професора.  Друга компонента веома битна за дечји узраст је стицање пријатељства и неговање другарства и трећи и најважнији правац је формирање љубави за своју  планету и цео свемир.

Еколошко образовање је део општег образовања и стиче се од предшколског васпитања најмлађих.  Нова сазнања  у екологији  треба да постану основа која ће променити затечена понашања која су углавном била штетна по животну средину.  Промене у еколошкој свести почињу од младих а оне и јесу најбитније за њихову будућност.
      Формирање и неговање еколошке културе би трабало да буде саставни део наставних програма на свим нивоима образовања, како у теориском тако и у практичном смислу.  Провела сам 23 године у средњошколском образовном систему и ево 10-ак год у основношколском систему и јако мало сам имала прилике, да се сусретнем са примерима  добре  праксе у овој области.  Међутим како то увек говорим,  важно је хтети, па тако и радим.

Покушавам да малим корацима,  дам  и свој допринос у развијању хармоничног односа деце у школи и нашег природног окружења.

      Знам да сви натписи попут оних: „Не уништавај природу!“,  понекад изазову чак и супротан ефекат.   Зато  у практичном раду са децом примењујем овој слоган: „ Научи вештину, обрадуј родбину и сачувај животну средину!“, да  би кроз праксу деца сама закључила колико је лепо, направити поклон, уткати у њега своју љубав и осећања па обрадовати своје најмилије,  породицу,  другаре и пријатеље. Уместо да свакога дана пунимо корпе за отпатке, папирима, рекламама, најлонским врећицама, картонским паковањима и другим материјалом, можемо уз мало маште и креативности, направити предмете употребне вредности и на тај начин, од малих ногу деца уче да буду рационална, економична и друштвено корисна.  Учимо их да не траже новац за  сваки одлазак на рођендан како би купили неку играчку или други поклон, који никада не може заменити, својих руку дело у које је уткана, љубав и позитивна енергија.

Друга важна чињеница је стицање радних навика и развијање вештина које  се постижу само упорним радом.  Треће, задовољство је највеће, када свесно доприносимо очувању планете,  уређењу  животне средине, сређивањем свог дворишта, куће, стана, своје собе и учионице.

То је молекул здраве енергије, која почиње да кружи и проналази хармоничне стазе  у нама самима као  и у свему што нас окружује.   

Мила Сташевић, проф. 

 

Copyright © 2018 by Mila Stašević - all rights reserved.
Zabranjeno je kopiranje i javna objava sadržaja ili neki delova web sajta bez dopuštenja vlasnice!
WEB DESIGN by Dragan Lazić