ARHIVA - АРХИВА
Неговање другарства, пријатељства, толеранције и моралних вредности у школству
09.05.2017.

Неговање другарства, пријатељства, толеранције

             и  моралних вредности путем

 културне сарадње међу школском омладином

 

ДЕЧИЈИ ЕТНО ФЕСТИВАЛ «Деца су цвеће Ивањданско»

                          «Завичајни снови» из Зрењанина

                   / Изворна певачка и рецитаторска група/

                           6 сребрених и 5 бронзаних медаља

Групу сачињавају ученице школе « Вук Караџић» које припрема и води наставница  Милосава Сташевић           

Дечији фестивал  је стална традиционална културна манифестација републичког карактера. Одржава се сваке године  у исто време  6 и 7 јула  на Ивањ дан. Има за циљ популаризацију и усвајање старих српских инструмената од стране младог нараштаја, чиме се наставља ваљана традиција српског народа.   Ова јединствена културна манифестација у Србији, ради  на постицању развоја и усавршавања  певачке и рецитаторске уметности и етно културе код младог нараштаја, чиме се поспешује оживљавање и неговање традиционалног и културног стваралаштва.

  На другом по реду Етно фестивалу деца су се такмичила у рецитовању, певању уз гусле, изворном певању и свирању уз фрулу, а оцењивао их је петочлани стручни жири: етномузиколози, проф.књижевности песник  и народни гуслар. Председник жирија била је Нада Замфировић,  Етно-музиколог

Учесници су били, ученици  Основних школа из целе Србије који су чланови  КУД-а.  Програм је био богат и обиман са масовним учешћем школске деце.

Изворну групу « Завичајни снови», сачињавале су :

                   1.Црвенков Теодора   2.Петровић Гала

3. Рајлић Јована    4.Сандић Мајда   и  5.Тркуља Светлана

Све су ученице ОШ  « Вук Караџић» из Зрењанина које су управо завршиле шести разред а такмичиле су се у области:

  1. Рецитовање  2.Изворно певање у групи   3. Соло певање

На аудицији која је одржана у петак 6 јула са почетком у 10 часова, све чланице ове групе су ушле у полуфинале.

У 19 часова је одржано  полуфинале, где су такође све учеснице прошле и пласирале се у финале. Сутрадан у 18 часова одржано је финално такмичење и резултат је следећи:

     Рецитаторска група « Завичајни снови»  II-место-сребрена медаља

          Изворна група  «Завичајни снови»  III-место- бронзана медаља

Соло певање – Црвенков Теодора II-место –сребрена медаља

Тако су ученице ОШ « Вук Караџић» из Зрењанина, чланице Изворне групе

«Завичајни снови» на овом фестивалу освојиле 6 сребрених и 5 бронзаних медаља.

Наступају у Културном центру  23. 11. у 18. часова у оквиру програма које организује ГД «П.П. Перун « из Зрењанина.

 

         У протеклом периоду одржано је пет културних манифестација које су обележиле значајне датуме, а са циљем зближавања и лепшег дружења школске деце и омладине.

 Прва приредба је организована  22 марта 2007 а поводом:

 21 марта- Светског дана поезије;      22 марта-  Светског дана воде;  

 23 марта -Светског дана метеорологије;     24 марта- Светског дана  борбе против турбеколозе и  7 априла- Светског дана здравља.     Одржана  је у Житишту под називом «Поетско-еколошко-етнолошко вече» са  садржајима из области: културе, технике, екологије, етнологије и очувања здравља.

 Овакав вид  окупљања има  едукативну намену да се прошири знање из ових области, а други већи мотив је, развијање лепог дружења код деце и омладине и пружање могућности да дође до изражаја њихов креативни рад.

  На овој манифестацији су учествовале 3 школе: и то ОШ из Старе Пазове, ОШ «Свети Сава» из  Житишта и ОШ»Вук Караџић» из Зрењанина. Излагани су дечији радови, чуло се изворно певање и рецитал. Лепо је изведена драмска престава коју су припремили ученици О Ш « Вук Караџић» из Зрењанина под називом «Кад пролеће дође», примерена је датуму који се обележио и има веома добру поруку из школских клупа која мирише на времена када је цветала љубав у учионици.

 Управо тога дана изашле су из штампе две књиге « Момчилова воденица» и « Златне нити», аутора Милосаве Гаћиновић Сташевић. То вече је најављена и промоција ових књига а посетиоци су могли да чују и виде део садржаја који се уклапао тематски у ову причу. Манифестација је била изузетно добро пропраћена богатим садржајима, а сала је била испуњена младошћу, радошћу, песмом, поезијом, афоризмима, глумом, поучним предавањима из наведених области, послужењем, једном речју: теорија и пракаса на делу.

Друга приредба организована је у Скупштини Општине Зрењанин -Барокна сала,  23 априла ове године а поводом   обележавања: 22. априла – СВЕТСКОГ ДАНА ПЛАНЕТЕ ЗЕМЉЕ и 23. априла – СВЕТСКОГ ДАНА КЊИГЕ.  У складу са овим датумима одржане су и две промоције и то:

Промоција 2 објављене књиге професорице Милосаве ГаћиновићСташевић ''Златне нити'' и ''Момчилова воденица'' и Промоција листа еколога Средњег Баната који се у овом саставу први пут представља.

У промоцијама су учествовали ученици четири  Основне школе: Банатско Карађорђево, Честерег, ОШ «Доситеј Обрадовић» и О Ш « Вук Караџић» из Зрењанина, а присутни су били и зрењанински гимназијалци.

Деца су својим наступима употпуности одговорили на тему ове вечери. У програму поред ученика били су гости: представници еколошких покрета Средњег Баната: Нови Бечеј, Нова Црња, Сечањ, Житиште и Зрењанин. Затим гости из Београда, Кикинде и Зрењанина;  Књижевници,песници, афористичари, писци,  глумци, гуслари, новинари и већина медијских кућа је пропратила ову манифестацију. О књигама су говорили: Бранка Јајић, новинар; Никола Васић, песник и сликар; Божидар Глоговац, песник из Београда, Зорица Шолти проф. књижевности и писац, и Валентина Савић проф. Програм су осмислили Драган Ћурчија у име Еко-покрета и Милосава Гаћиновић Сташевић - област културе, водитељи -Бранка Јајић и Драган Ћурчија.

Трећа културна манифестација која је окупила пуно деце из више школа била је « Доситејеви дани» 25 априла ове год. Централна приредба је организована у Културном центру где су  учешће у програму имале и ове две наше братске школе «Доситеј» и «Вук» а пошто су гости «Доситеја» били ученици из Бања Луке и  њихови наставници  у  знак пријатељства и добродошлице, изворна група « Завичајни снови» из школе «Вук Караџић» поздравила их је са  песмом из Босне  « Увело је лишће борово».

Четврта приредба одржана је 12 маја 2007. на Дан Светог Василија Острошког у Равном Тополовцу а поводом отварања цркве у овом банатском селу. У програму који је приређен у Ловачком дому су поред Свештенства учествовала и деца  из ОШ « Равни Тополовац» и  ОШ «Вук Караџић»- изворна група « Завичајни снови» где су присутни имала прилику  да чују беседу и веома похвало мишљење ~Свештенства~ о избору песама и начину певања ове женске изворне групе.

 Пето дружење школске омладине на нивоу Србије уз учешће групе

 «Завичајни снови» ОШ « Вук Караџић» из Зрењанина је Етно- фестивал у Обреновцу који је одржан  6 и 7 јула 2007.  Ученици су наступали као рецитатори и као извођачи изворних песама и дружили се са својим вршњацима из целе Србије а на овом такмичењу су остварили и значајан резултат.  «Завичајни снови» -драмско-рецитаторска- и изворна група коју припрема и води професор Милосава Гаћиновић Сташевић,  освојила је: 6 сребрених и 5 бронзаних медаља. Припреме за ову манифестацију су рађене у просторијама Н. технике  а у стручном делу, помогли су,  глумац Селимир Тошић и кореографи Магда и Љиља из КУД-а « Светозар Марковић».

Закључак: Сврха свих ових манифестација је неговање другарства, пријатељства, љубави, толеранције, уважавања, моралних вредности и свега оног што је било добро и корисно за децу а сада је на жалост у некој ерозији и посртању. Ваља спашавати све што се спасити може да не би покисли до голе коже. Више среће, оптимизма, љубави и радости потребно је свима, док још бар неко и за то слуха има.

 

Copyright © 2018 by Mila Stašević - all rights reserved.
Zabranjeno je kopiranje i javna objava sadržaja ili neki delova web sajta bez dopuštenja vlasnice!
WEB DESIGN by Dragan Lazić